Akademik

Oyuncak Seçerken Nelere Dikkat Ediyorum?

Genellikle oyuncak seçimimi, oyuncağın ve çocuğumun sahip olduğu özelliklere göre bir öncelik sırası belirleyerek yaparım. Oyuncak ile ilgili sorduğum sorulara gelecek olursak:

  1. Oyuncağın üretiminde kullanılan malzemeler ne kadar sağlıklı?
  2. Oyuncak, çocuğun gelişim dönemine uygun mu?
  3. Oyuncak, çocuğun ilgi alanlarına uygun mu? 
  4. Oyuncak, hangi bilişsel, duyuşsal, duygusal ya da bedensel gelişime (gelişimlere) hitap ediyor. (Aynı anda birden fazla alana hitap eden oyuncakları aldığımda aşırı kârda hissediyorum:)
  5. Oyuncak çocuğun hayal gücünün görevini üstlenir mi? (Bazı oyuncaklar o kadar mükemmel ki çocuğun zihnini kullanmasına ve hayal kurmasına pek bir fırsat vermiyor. Örneğin, tıpatıp mutfak dolabına benzeyen bir minyatür dolap, ya da süpürge sesi çıkaran gerçeğe çok yakın bir süpürge. Dolayısıyla çocuk hayalinde fırının düğmesi dönüyor-muş gibi yapamıyor, ya da süpürge sesi çıkarmak zorunda kalmıyor. Böylece bu mükemmel oyuncaklar benim için mükemmel olmaktan çoook uzaklaşıyor. Bu gözler çeşmesinden su akan oyuncak lavabo gördü 🙂
  6. Oyuncağın tasarımı görsel ya da işlevsel anlamda yaş aralığındaki dikkat düzeyine uygun mu? (Karmaşık ve fazla renkli, karışık sesli ya da notaların gerçek seslerini yansıtmayan oyuncaklar elenir.)
  7. Oyuncak, tasarlanış amacı dışında başka nasıl kullanabilir? 
  8. Oyuncak, ne kadar süre kullanılabilir?
  9. Tabii fiyat da önemli, oyuncağın daha uygunu ve benzeri var mıdır? 

Bir de aynı gelişim alanına hizmet eden oyuncakları almamaya özen gösteriyorum. 

Az ve öz oluşunun yanında, çeşitlilikten ödün verilmemeli. 

Örn: Evde resimli bir sözcük kitabı varsa, ayrıca benzer sözcükleri içeren kartları almam. Ama kitapta hayvanların isimleri varsa, sebze-meyve kartlarını alabilirim.

Ya da evde etkinlik için aldığım gıda boyam varsa, oyun hamuru almam. Taze taze renkli hamurları oğlumla yapabilirim. 
Oyuncak seçiminizde yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
Derya AMAÇ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir