Akademik

Parmakla Sayma

Velilerim genelde çocuklarının zihinden ve pratik bir şekilde işlem yapmalarını bekler fakat bu becerinin edinilebilmesi için çocukların zamana ihtiyacı vardır.

Piaget’e göre çocuklar bilişsel anlamda yaş aralıkları ile paralel olarak belli dönemlere ayrılır. 

  • Duyu Motor Dönem (0-2 yaş)
  • İşlem Öncesi Dönem (2-7 yaş)
  • Somut İşlemler Dönemi (7-11 yaş)
  • Soyut İşlemler Dönemi (11 yaş ve yukarısı)

Yaş aralıklarından da görüldüğü üzere ilkokuldaki bir çocuk dört işlem öğrendiği esnada , somut işlemler dönemindedir. Çocuğun bu dönemde soyut düşünme ve zihinden işlem yeteneği yoktur. 

Doğal olarak 3’ün üzerine 2 eklediğinde bunu gözleri ile somut bir şekilde, parmaklarını devreye sokarak görmek ister. 

Biz öğretmenlerin sayma çubukları ya da fasulyeler kullanmamızın nedeni de budur.

İlerleyen zamanlarda da bir matematik problemi çözerken bolca somut materyallerden faydalanır, mevsimlerin oluşumunu anlatırken pinpon topu vb. malzemeler kullanır, yönlerden bahsederken çocukların kendi bedenlerinden yola çıkmasını sağlarız. 

“Somutlaştırma” ilkokul düzeyinde olan çocuklarımız için her şeydir. 

Bu nedenle biz öğretmenler de sınıfta bunu sıkça yapar ve özellikle kavramakta zorlanan çocukların kendilerini de çözüme ortak ederek konunun daha iyi anlaşılmasını sağlarız.

Yani çocuğumuz parmakla saydığı zaman endişe etmeyelim, kendilerini kötü hissettirmeyelim, korkmadan o minik parmakları ile işlem yapmalarını destekleyelim. 

Zaman içerisinde bolca işlem yaparak bu durum ortadan kalkacak ve çocuklarımız zihinden işlemler yapmaya başlayacak, kendi yöntemlerini geliştirecektir.

Yürüme ve konuşma becerileri her bebekte farklı aylarda gelişim gösterebileceği gibi bu tür beceriler de her çocukta daha önce veya sonra gelişebilir.

Sevgiler

Derya AMAÇ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir