Akademik

Konuyu Bir Türlü Anlamıyor!

İlkokul 2. Sınıfa yeni geçmiş olan öğrencimle matematik çalışıyoruz. Konu “Doğal Sayılar” ve öğrenciden beklenen bilişsel beceri ise;  belirtilen iki çokluğun bir diğerinden ne kadar az ya da fazla olduğunu işlem yaprak bulması.

15 sayısı, 7 sayısından kaç fazladır?

Sizin için çok basit değil mi? Hemen çıkarma işlemi yap ve aradaki farkı bul. 

Ama çocuklar için durum o kadar basit değil maalesef. Her çocuğun gelişim hızı aynı olmamakla beraber kimi çocuk bu sorunun mantığını hızlı bir şekilde kavrarken, kimisi anlamak için o kadar uğraşmasına rağmen sanki ilk defa soruyu görüyormuş gibi bakmaya devam edebilir. Bu durum bize çocuğun zekası ile ilgili değil, bilişsel gelişimi ile ilgili bilgi verir.

Nesneleri büyüklüklerine göre kıyaslama veya sıralama becerisi; ilkokulda (7-10 yaşları arasında) edinilir. Kimi çocuk 8 yaşını doldurmadan, kimisi de 9 yaşın içinde bu beceriye sahip olabilir. 

Örnekle açıklamak gerekirse; eşit yürüme alıştırmaları deneyimine sahip iki bebekten biri yaşına girmeden yürürken, diğeri 13 aylıkken yürüyebilir. Bu tamamen bebeğin bilişsel anlamda hazır olmasıyla alakalı bir durumdur.

Bkz. 👉🏼 Bilişsel Olgunluk

Eğer ben 7 aylık bir bebeği yürütmeye çalışırsam ve bunu yapamadığı zaman zeki olup olmadığını sorgularsam; anormallik bende mi olur, bebeğimde mi? 

İşte tam olarak da bahsettiğim durum, çocuğumuzun hayatının yalnızca bebeklik döneminde değil, ergenlik de dahil birçok döneminde söz konusudur.

Bazen siz en iyi şekilde somutlaştırarak anlatsanız bile, çocuk bilişsel anlamda hazır değilse konuyu kavrayamayabilir.

Peki ne yapmalı ?

  • Kendisinde bir sorun varmış gibi “Kaç defa anlattım, niye anlamıyorsun, dinlemiyor musun sen beni?” gibi söylemlerle güven kırıp, kötü hissettirmeyelim.
  • Karşımıza elbet çıkmaya devam edecek olan bu soruları somutlaştırarak, çocuğun aktif olmasını sağlayarak anlatmaya devam edelim.
  • Çocuğumuza zaman verelim ve ona güvenmekten lütfen vazgeçmeyelim.

Sevgiler

Derya AMAÇ

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir